Σωτήριος Μπεκάκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε ελληνικούς και σύγχρονους χορούς και ξεκίνησε να μαθαίνει την ιταλική γλώσσα από 13 ετών.
Μετά την αποφοίτηση από το λύκειο (2ο Λύκειο Καστέλας – Πειραιάς), αποφάσισε να σπουδάσει Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο (Puglia – Περιφέρεια Απουλίας – Ιταλία).
Στην πόλη Λέτσε είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τις ελληνικές και ιταλικές παραδόσεις και να μελετήσει από κοντά τις ελληνικές και ρωμανικές διαλέκτους του Σαλέντο, της Απουλίας και των Βασιλικάτων (δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση για την σχέση των τοπωνυμίων με την ιστορία και την αρχαιολογία της Νοτίου Ιταλίας). Μελέτες του για την ιστορία των τοπωνυμίων του Σαλέντο και των Βασιλικάτων έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Thalassia Salentina του Πανεπιστημίου του Σαλέντο καθώς και στο περιοδικό της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών της Απουλίας (Μπάρι) Note di Storia e Cultura Salentina. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο: «Διαλεκτικά στοιχεία της Απουλίας και των Βασιλικάτων» και ασχολείται με την καταγραφή, την προέλευση και την ανάδειξη των ελληνικών, λατινικών και ιταλικών τοπωνυμίων, ενώ συγχρόνως αποτελεί και μια προσπάθεια ετυμολόγησης του χορωνυμίου»Tarantella» με την βοήθεια της Σημειωτικής , της Ιστορικής Γλωσσολογίας και της Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας.
Το 2000 πήρε πτυχίο του στην Κλασική Φιλολογία και το 2006 έδωσε εξετάσεις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης για την Γλωσσολογία και την Διδασκαλία της Ελληνικής και της Λατινικής με την μέθοδο των σύγχρονων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα (Basilicata – Περιφέρεια Βασιλικάτα), στη Ματέρα και την Ποτέντσα.
Το 2008 πήρε το μεταπτυχιακό τίτλο εξειδίκευσης στη διδασκαλία της Ελληνικής, της Λατινικής, της Ιταλικής και των Φιλολογικών Μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Κατεύθυνση Γλωσσολογίας – Λογοτεχνίας) από το Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα, καθώς και την επάρκεια του Φιλολόγου από το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας (MIUR).
Δίδαξε για δύο χρόνια (2013 – 2015) ως Φιλόλογος (ΠΕ02) στο Δημόσιο Πειραματικό Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής τα παρακάτω μαθήματα: Νέα Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, Ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία.
Eπίσης, έκανε στους μαθητές του Λυκείου και ένα ειδικό μάθημα για την σχέση γλώσσας και αρχαίου ελληνικού χορού, βασισμένο σε μια δική του έρευνα.
Ο Σωτήριος Μπεκάκος είναι διδάκτορας Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι: Κλασική Φιλολογία, Ιστορική Γλωσσολογία, Ποίηση, Χορός, ενώ συγχρόνως ασχολείται με την Γλωσσολογία και την σχέση της με άλλους κλάδους, όπως η Αρχαιολογία, η Ανθρωπολογία και η Εθνογραφία.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • Τίτλος Ελληνικού ή Διεθνούς περιοδικού , Συλλογικού Τόμου, Μονογραφίας, με κριτές (1ο, 2ο, κλπ. Όνομα): THALASSIA SALENTINA – UNIVERSITA’ DEL SALENTO (ITALIA) – ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (ΕΚΔΟΤΗΣ: Universita’ del Salento – Lecce) Available On Line
  • Linguistics meets dance: Freestyle dance as a “language code”

Αναλυτικές Δημοσιεύσεις και πληροφορίες